Hundvakt till två små vildar!

Idag kommer Xtra och Ralph hem till mig! Åhh, wie - så kul och ha dom över helgen! Ägarna ska flytta till en ny lägenhet, för att slippa stressen hos hundarna och de ska slippa tänka på dom, rycker jag & Tyra & Sauron in och ser efter dom! :D Vad kul vi kommer ha ihop i helgen! 
 

Operation!

Som ni vet har Sauron en skadad klo i fram vänster tass... Jag åkte in till veterinären igår, en akut tid, då jag kände på mig att det inte var bra... Så bekräftade dom att klon var missbildad, de tidigare veterinärerna har gjort dålig behandling så klon blev missbildade och den håller på att växa inåt trampdynan. 

Att den växer ut, klon alltså, och trillar av efter några veckor, livet ut - riskerar alltid att klon ska bli infekterad som nu, då den blir öppet sår när klon trillar av. Så problemet kan återkomma hela livet och det är smärtsam och jobbig situation för honom. För mig också.
 
Så sa dom att det är enda sättet att kvittera problemet - amputera tån! Jag blev så chockad och trodde inte mina ögon... Men ja, det var enda sättet. Så bokade jag en operationstid nästa vecka, tisdag. Så ska han operera bort en tå, vi vet inte än hur mycket dom ska ta bort. De ska göra lite som möjligt först och se om det funkar - annars får de ta bort hela vägen uppåt. Det visar sig under operationsbordet.

- Han blir helt återställd och kan leva som vanligt sen. Fortsätta som draghund. Jag har läst runt på internet, det stämmer - många har hund med saknad tå och flera har varit räddningshund, draghund osv utan problem. Han ska amputera inre tå, det är något bättre än yttre tå.
 
Hittade en bild som hans tass kan se ut efter operationen... Från bloggen kortisgrabbarna.blogg.se, där har de också amputerat en tå på en av sina hundar - verkar som det funkar hur bra som helst efteråt med lite hälta, men sen helt bra! Håller tummarna att Sauron blir återställd och slipper problem!

4 tår VS 3 tår. Ser inte så dumt ut faktiskt. Gulligt faktiskt, hihi.
 

Så här meddelar mina hundar när de vill gå in från trädgården vistelsen!

Tidinställt inlägg!

Tyra är duktig och hoppa upp på dörren och visar sig genom fönstret - det har Sauron ta efter, men det dröjer ett tag innaN han hoppar upp. Han brukar sätta sig och vänta ett tag, öppnar ingen, så hoppar han upp. Men Tyra gör det direkt. Jag hoppas Sauron lär sig snart att hoppa upp direkt så jag ser dem på en gång och kan släppa in dom :)

Här försöker Tyra lära Sauron!
 

Lilla stackarn!

Idag verkade han må bättre med tassen och svullnaden hade gått lite ner - så jag var dum nog att ta med honom på en långpromenad på jobbet. Det resultade att han vägrade och stödja på tass... Min mamma tror när han tappade klon (berättar om det en annan gång), så blev det infekterad i den och nu har den svullnat till. Jag ska ringa till veterinären imorgon och se vad dom säger - om man ska vänta eller behövs antibiotika. Han får ha tratten på sig då han försöker tugga/slicka på svullnaden hela tiden. Dessutom skon har han på sig för jag tvättade den med jodpax, blir så kladdigt överallt. Så han får ha sko på sig och när vi är ute, så det inte kommer smuts eller något... Hoppas det går bra, men det gäller vila för honom nu i några dagar!

En väldigt missnöjd Sauron!


Idag på promenaden, 1,5 mil gick vi! Härligt dag, minus grader med massor sol!
Ojj vad istappar finns redan nu, så kallt det är! Vackert!

En helt vanlig dag - vår jobb!

Vi tre var på jobbet idag hela dagen, som vanligt! Hundarna trivs rätt bra på jobbet, de kan koppla av där ordentligt och går bra på promenader. Lilla Tyra måste ha halti på promenader då hon drar mer när man går med flera hundar, men nu sistone kan jag ta av haltin då och då. Sauron går bra i grupp, dock är han bara stor, så lite klumpig - men inga problem annars.
 
Idag fick Sauron ta det lugnt och endast ta kisspromenader. Han har svullen tass, vid den klon som man har opererat bort. Så jag är lite orolig, han får ha vila idag. Tyra följde med på 2 långa promenader idag, summan 1 mil. Härligt - kallt i luften, vintern är här snart! 
 
Till middagen fick hundarna barf att tugga på, lammrevben :D Sauron fick en kalvnacke också då hans lammben var mindre än Tyras. Fråga inte om det uppskattas, riktigt dum fråga då ;)

Trötter å vilar efter promenderna! Tyra!

Knäppa jag med dagishundar å Tyra! 
 Biologiskt Anpassad Rå Föda (BARF) mat till mina hundar. Super! Hur många av er ger BARF?2 hundslydnad, kurs lektion 2 - Hundläroverket

Idag eftermiddag var vi hos Hundläroverket för en kurslektion, 2 hundslydnad heter kursen. Idag var andra tillfället, har varit där 10 november för första kurstillfället. Man fick lära sig olika saker om att ha 2 hundar och lika tankar. Många saker har man inte tänkt på tidigare! :)
 
Idag fick vi träna varsågodövningar - liksom säger jag till Tyra att hon får ta leksaken, så det betyder inte att Sauron ska få ta den också. Utan kommandot är endast till Tyra! Och tvärtom. Sauron är jätteduktig med att sitta kvar tålamodigt, men Tyra har däremot lite svårare. Hon är så ivrig, hon måste tränas in att stanna kvar, då det menar jag!
 
Givande och rolig lektion.
 
Vår läxa;
 
~ Få Tyra att stanna, ordentligt!

Sauron ska få mer självförtroendet att gå direkt till mig/leksaken, inte tveka!

~ Inkallningsträning - ena hund ska sitta lite närmare mig, och den andra ska sitta bakom. Och jag ska inkalla den som är bakom hunden som är närmare mig, så det frestas lättare för hunden som är närmast mig att springa med den som sprang förbi hunden. Öva öva öva på detta! Sauron frestas inte, men Tyra ja! Öva öva! LÄXA!

Cykeltur på 8 km över Erstavik - Nacka naturreserverat!

Jag älskar naturen där - så fridfullt, speciellt på morgonen, speciellt en sån här morgon. Bitande kylan i ansiktet samtidigt solen skiner värme. Dimma över ängen vi cyklade förbi. Erstavik är en vacker ställe!

Vi hoppade över frukosten, vi alla 3, och drog ut direkt på en cykeltur. Inget drag. Hundarna fick springa bredvid mig, i början trodde de att de skulle rusa och dra. Men nä nä, efter ett par kilometer fattade de vinken - att de har halsband! Så springa bredvid mig fint, ibland iallafall ;) Vi cyklade i högt tempo, så de gick över till snabb galopp en hel del.
 
Vi körde hårt 6,8 km, sen varvade vi ner med lugn trav i 1,2 km! Nöjda hundar efter en rejälfrukost, men inte så rejäl eftersom de ska vara hungriga till kursen i eftermiddagen. Vi ska till Hundläroverket på 2 hundslydnad, vår lektion nummer 2! :)
 
 

TOTALVILA!

Hur mycket vilar era hundar? Vad betyder vila för er ang era hundar? För mig betyder... Vanlig vila dag - betyder liksom inget träning, utan vanliga promenader, kan vara skogspromenad på 2 timmar. Typ så. Men t o t a l vila, många tycker att sina hundar inte behöver detta. Men för mig är det livsviktigt.

När jag tränar mina hundar, kör jag helt slut på dom ~ hårdträning. Så de behöver minst en dag i veckan där de bara sover, äter och skiter. Det är då musklerna växer och de får återhämta sig ordentligt. Inget något av mental eller fysiskträning, jag brukar undvika att ge barf, då de ska inte jobba något. Utan äta lätt och sen bara sova.
 
Jag tar ofta en arbetsdag (alltså mitt jobb) som totalvila, så de stannar från mitt jobb hela dagen och bara sover. Med rastning av min granne eller brorsan. Inte på helger då jag är hemma och det är då vi ska göra saker tillsammans och umgås ordentligt. Det uppskattas något otroligt av hundarna, vad jag upplever det. De är trötta när jag kommer hem och verkar ha njutit av dagen. De sover vidare på kvällen och visar inget intresse att busa, träna, gå ut. De gillar totalvilo dagar. Då orkar de mer de övriga dagar i veckan.
 
Idag, på en helg, har jag besök av kompisar från Örebro och jag har annat saker som jag ville göra. Kände jag behövde och ha hundfri dag, det har varit mycket hund på sistone. Så det fick bli en totalvilo dag för hundarna idag, på en lördag.

Imorse gick vi ute en lugnrunda på 1 timme, sen har de varit hemma hela dagen. Inget mer. Min bror var hemma hela dagen så hade de sällskap och kunde bli utsläppt till trädgården. Nu ikväll var de ensam hemma i några timmar - jag kom precis hem. Har en haft en toppen hundfri dag! :)
 
Imorgon är hundarna pigga och har återhämtat sina krafter, för det blir en fartfylld dag för dom! :))
 
Tyra vilar... Hon älskar att ha huvudet under täcket, annars är något fel! ;)

Fredag... Äntligen fredag! Eller lördag, nu har det hunnit och bli lördag!

Idag var vi på jobbet som vanligt - öppnade dagiset. Tog bilden på Sauron när han vaknade imorse, så trött, klockan var 04.30! Men lika charmig som alltid, oavsett tid på dygnet!
 
 
Nu på kvällen tog jag bilden på en pigg nyfiken Tyra, som har stora ögon... Ni kan gissa varför - jag åt popcorn och det någon som ville ha! Men hon säger samtidigt godnatt. Hon är innerst jättetrött. Popcornen håller henne vaken...!
 
 
Idag har hundarna tränat - vi tog 9 kilometer promenad förmiddagen på jobbet och hundarna bar 3 kg klövjeväska var. Mentaltansträngande att gå med flera andra hundar samt bära ganska tungt, hundarna blev jättetrötta av det. Massage på gång under kvällen. Tyra har spända och knutna musklari ryggen känner jag. Måste massera mer regelbunder hennes rygg, men än så har hon inte visat några irritation eller nåt, inte mer än vanligt... På kvällen har hundarna fått lamm ben och sen bara slöat hela kvällen. Vila efter veckan!
 
 

Första inläggen!

Här startar jag en nyblogg efter ha skrivit 5 år på www.astirazalea.blogg.se, det känns vemodigt - men det känns bra! Astirazalea bloggen handlade om min första hund och sen dök Tyra in i vårt liv. De var två vita söta döva amstaffar. Nu är Astirazalea i himlen och jag har en ny hund - en holländare och är hörande. Så jag tänkte Astirazalea bloggen får förbli en minne och hedrad plats för min älskade Azi. Man kan gå in och se 5 år av vårt liv tillsammans på bloggen... 
 
Nu börjar vi om med en ny blogg - som kommer bli mer fokuserad kring omplaceringshundar. Astirazalea bloggen var mer fokus på döva hundar, nu är det blandat av döva hundar, hörande hundar och omlaceringshundar.
 
Prestation om oss kommer inom snar - det kommer bli flitigt uppdatering. Det lovar jag! Vi har också en hemsida som vi skriver upp tävlingsinformation, personliginformation och bloggen där skriver vi allt om veterinärbesök och tävlingar - så det blir en aktuellt och viktiga information där. Denna här bloggen blir vardagsinläggar om vårt  aktiva och roliga liv tillsammans.

 
Vi ses!